Salut!
Daca vrei sa intelegi fenomenul Evergrande am o surpriza pentru tine. Gasesti un link, daca te grabesti. Daca ai 5 minute te sfatuiesc sa citesti si articolul de mai jos! 🙂
Sumar
Despre acest articol
Asa cum am pus deja pe site XTB si Finantepersonale.ro au un parteneriat de promovare. In contextul acestui parteneriat cred ca este util sa spun ca articolul prezent este unul scris de mine (continutul lui NU este venit de la XTB).
Este adevarat ca articolul promoveaza un eveniment XTB. Eu consider ca acest eveniment este foarte util pentru profilul cititorului acestui site. Mai mult, consider ca acest eveniment este unul dintre cele mai importante pe care XTB le-a facut in cursul timpului datorita impactului pe care acest posibil faliment il poate avea in economia mondiala.
Merita sa investesc acum sau mai bine astept?
Asta este intrebarea pe care o primesc destul de des pe email. Uneori este formulata diferit dar esenta este aceeasi. De exemplu intrebarea asta uneori suna asa: “A crescut foarte mult bursa, crezi ca mai creste in continuare?” sau “Oare si la anul va fi un an la fel de bun?”
Raspunsul la aceasta intrebare nu e deloc simplu si depinde foarte mult de stilul de investitii, de asteptarile personale, de profilul de risc. Pe langa acestea insa mai depinde si de intelegerea pietei actuale.
In lumea in care traim exista multe lucruri care afecteaza situatia prezenta. Efectele COVID incep sa se simta de la nivel individual pana la nivel macro-economic si ne afecteaza pe toti.
Un astfel de efect pare sa fie si fenomenul Evergrande. Compania este un colos imobiliar si pare la un pas de faliment. Practic este al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China – acea China care este a doua cea mai mare putere economica a lumii. Evergrande are datorii de ZECI DE MILIARDE de USD. Multe dintre datorii sunt catre banci dar si OBLIGATIUNILE pe care Evergrande le-a emis (da, acele instrumente care sunt considerate sigure de multi investitori) sunt afectate.
Sunt si ETF-uri afectate?
Daca ma urmaresti stii probabil ca sunt un fan destul de mare al ETF-urilor cand vine vorba de investitiile de tip pasiv. Le si folosesc in Portofoliul Public.
Nici ele – care sunt diversificate si considerate destul de sigure – nu sunt la adapost atunci cand vine vorba de aceasta problema din China. Iti spun asta pentru a intelege ca problema este serioasa si ne impacteaza pe toti intr-o mai mica sau mai mare masura.
ETF-uri care replica indici din tari in curs de dezvoltare (de exemplu EIMI de la Ishares) si ETF-uri de obligatiuni care investesc in piata din China sunt afectate.

Este deci motiv de panica? NU! Panica oricum nu ajuta la nimic si ne impinge spre decizii slabe. Este insa o oportunitate excelenta de a invata mai multe despre fenomen si despre cum trebuie inteles si tratat.
De fiecare data FRICA si PANICA vin din necunoscut si pot fi tratate prin intelegerea fenomenului. Este valabil mereu in investitii.
In aceste conditii, te intrebi…
- Ce efect are Evergrande asupra indicilor europeni și americani?
- Ce efect are Evergrande asupra aurului și dolarului american?
- Suntem martorii unui moment de cotitură a trendului bursier ascendent?
- Care sunt impactul și consecințele Evergrande asupra burselor și economiei mondiale?
Perfect, hai la seminar! Mai este foarte putin! 🙂
Cum ce seminar? Seminarul “Evergrande – sa intelegem fenomenul” organizat de XTB si prezentat de Claudiu Cazacu – Consulting Strategist XTB România.Cand? Joi, 30 septembrie, ora 19.00
Te poti inscrie . Eu am facut-o deja. Eu personal abia astept sa aflu mai multe despre acest subiect, inclusiv parerea expertilor XTB. Ne vedem acolo!
Lasa-mi un mesaj si spune-mi cum crezi ca te afecteaza pe tine ceea ce se intampla acum cu Evegrande.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Sa il intalnim pe Bob, care investeste doar cand “preturile sunt bune” sau indicele creste constant, orice ar face Bob va pierde bani pe termen pentru ca investeste doar cand se simte confortabil si nu o face constant. Economisirea din timp, gandirea pe termen lung si dobanda compusa sunt prietenii tai cei mai buni, orice altceva care te determina sa investesti in “momentul potrivit” este un bias prin care iti supraestimezi nivelul de cunostinte sau informatii disponibile fata de ceilalti investitori la un moment dat (ceea ce e imposibil conform EMT)
Ai dreptate cand vorbesti de gandire pe termen lung si dobanda compusa. Acelasi lucru spun si eu cu Portofoliul Public.
Problema este cum faci asta cand esti incepator (de exemplu) si frica te cuprinde. Cum tratezi aceasta frica? Cu informatie si intelegerea fenomenului.
Nu cred ca sunt, in Romania, prea multi investitori care au portofoliile afectate direct de momentul 2007. Poate cei care au rezistat atunci sa spuna ca nu sunt afectati de scaderile de moment, ceilalti vor fi -in foarte mare masura- speriati de o noua cadere. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in Martie 2020 e usor de vazut cat de repede panica isi face loc. 🙂