Fie ca vrei fie ca nu vrei atunci cand incepe o noua luna exista si cheltuieli. Un buget este necesar de fiecare data. Eu urmez cei 5 pasi absolut necesari pentru finante personale sanatoase si am grija sa nu consum chiar tot ( pun bani deoparte pentru investitii ).
Cand imi creez bugetul incep cu ce e important.
Sumar
Banii pentru economisit
Asa cum am mai vorbit si in alte articole este important sa economisim cel putin 10% din venitul nostru lunar. Banii pentru economisit sunt pusi deoparte inainte sa incep sa cheltui bani pentru alte lucruri. Fac asta in fiecare luna si este atat de simplu, orice altceva as avea de facut.
Locuinta
Indiferent ca stau in chirie sau am rata la casa este prima pe care o platesc efectiv. Locuinta este cea mai importanta intre cheltuieli si de obicei este si cea mai mare. Astfel prefer sa o pun prima in buget pentru a sti ca am acoperit o mare partea din cheltuielile pe luna respectiva.
In plus, nu imi doresc sa raman in urma cu rata / chiria. Fiind o cheltuiala atat de mare din bugetul meu lunar sunt convins ca este greu de recuperat in cazul in care raman in urma cu plata ei.
Mancarea
Urmatoarea cheltuiala pe care o pun pe lista cand fac bugetul lunar este cea legata de mancare. Cand spun “mancare” ma refer la mancarea necesara zi de zi pe care o cumparam din supermarket / hipermarket / piata, etc. Nu includ aici iesirile in oras, berea cu prietenii, sucul de la film, etc. In categoria “mancare” intra doar ce cumpar pentru mesele principale.
Daca mananc la pranz in oras includ aceasta masa aici. In functie de ce mananc si unde mananc aceasta cheltuiala poate ocupa o parte foarte importanta a bugetului de mancare si a bugetului meu intreg. Un meniu de 30 lei ( cam cat plateste un corporatist in medie pentru un pranz in Bucuresti) in fiecare zi timp de 20 zile pe luna inseamna 600 lei pe luna. Este un punct in care, in functie de venitul pe care il am pot alege sa reduc cheltuielile semnificativ sau macar sa fiu constient pe ce cheltui o suma mare de bani.
Punand mancarea in acest moment in bugetul lunar are multiple avantaje. In primul rand pot sa vad de la inceputul lunii cat si pe ce cheltui. In al 2-lea rand cand merg la cumparaturi am o lista destul de bina definita de lucruri pe care vreau sa le cumpar si un buget alocat pentru asta. Astfel se intampla mult mai rar sa ma abat de la lista si sa cumpar ceea ce nu am nevoie sau nu-mi permit.
Intretinerea
Desi am platit rata / chiria la inceput mai avem cheltuieli legate de casa. Intretinerea, curentul si alte nevoi pe care le am pentru a locui le introduc aici. Rubrica include orice am nevoie in mod curent in casa unde locuiesc.
E destul de important sa fim constienti ca nu doar plata unei intretineri si a unei facturi la curentul electric ne costa intr-o casa. Locuiesc la bloc deci toate cheltuielile legate de apartament vin la intretinerea lunara dar daca as locui la casa as include aici fiecare factura in mod separat – gazul, gunoiul, apa curenta, etc. De multe ori avem nevoie sa reparam ceva sau sa inlocuim ceva – chiar si un simplu bec . Aceste cheltuieli intra in intretinerea casei si le pun in buget aici.
Banii de transport
Am spus “banii de transport” si nu masina in mod intentionat. Aici includ banii pe care ii platesc pentru transportul meu si al familiei mele lunar. Uneori este mai rentabil sa folosesc transportul in comun zilnic decat sa merg cu masina. Depinde de situatia fiecaruia dar pentru un buget mai mic un abonament Metrorex sau STB este mult mai ieftin decat transportul zilnic cu o masina.
Nu includ aici banii pentru reviziile masinii, RCA, CASCO sau alte asemenea. Atat timp cat exista o alta solutie mai ieftina decat deplasarea cu masina pun in buget doar cat am nevoie pentru aceasta solutie. In cazul in care vreau sa folosesc masina persoanala pentru transportul zilnic pun banii in buget la categoria “alte cheltuieli”.
Baza bugetului meu lunar
Aceste 4 cheltuieli sunt baza bugetului meu lunar. Sunt primele pe care le platesc alaturi de banii pentru economisit / investitii. Aceste cheltuieli imi asigura un loc de dormit, mancare, apa si curent electric astfel incat imi creaza un confort minim fizic si emotional. El este necesar pentru a putea aduce un venit activ.
Alte rate
Dupa ce am asigurat o stabilitate in viata mea prin platile pe care le-am facut pana acum platesc celelalte rate pe care le am de plata. Daca am datorii am grija aici ce trebuie platit si cum influenteaza restul bugetului partea aceasta. Incerc sa nu cheltui pe alte lucruri foarte mult astfel incat sa platesc anticipat alte rate pe care le am.
Am vazut foarte multe persoane care atunci cand ajung la aceasta parte din buget consuma o mare parte din el. Partea buna (daca se poate spune asa) este ca acordand o atentie sporita acestui punct si reusind sa platim in avans ratele respective eliberam o importanta parte a bugetului nostru.
Alte cheltuieli
Dupa ce am achitat tot de mai sus si mai am inca bani in buget incep sa-i aloc catre lucruri care nu sunt neaparat esentiale dar care imi mentin standardul de viata. Aici includ haine noi, un buget pentru diverse distractii, hobby-uri si activitati de moment, banii de bere, un buget pentru vacanta, etc.
Desi aici bugetul personal poate diferi substantial de la persoana la persoana si de la familie la familie. Eu incerc sa nu exagerez cu cheltuielile inutile. Am un standard de viata bun si imi doresc sa mi-l pastrez dar sunt cat pot de obiectiv cand vine vorba de cheltuielile pe care le fac. Sunt constient ca mereu voi gasi lucruri pe care sa cheltui banii dar economisirea si investirea lor este de asemenea foarte importanta.
Incerc ca lucrurile care nu-mi aduc valoare sa le tai din buget si sa folosesc banii respectiv pentru a mari procentul de economii. Prefer sa adaug 300 lei pentru economii decat sa adaug inca o pereche de blugi garderobei mele care are deja prea multe perechi de blugi. Daca am rate (credite de nevoi personale de exemplu) cu siguranta voi folosi o mare parte din bugetul ramas pentru a plati in avans acele rate. Este aproape mereu cea mai buna investitie pe care o pot face in momentul respectiv.
Atunci cand imi planific suma ramasa in buget am un orizont mai mare de timp si gandesc in perspectiva, nu ma concentrez doar pe luna respectiva.
Daca vreau sa merg intr-o vacanta in viitor imi planific asta si verific daca este nevoie sa strang bani din timp. Voi avea suficient doar din veniturile din luna in care vreau sa merg in vacanta sau este nevoie sa strang poate chiar si cu 1 an inainte?
Urmeaza sa-mi cumpar o masina? Nu am sa fac un credit pentru asta si atunci trebuie sa strang o perioada banii pentru a avea suficient. Trebuie sa fac revizia sau sa reinnoiesc RCA-ul la masina actuala peste putin timp? Iau mereu in considerare aceste lucruri, in functie de situatia de moment si fac un buget pentru fiecare luna in parte.
- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024