Cum să scapi de datorii – metoda bulgărelui de zăpadă

Te-ai săturat să plătești rate la bănci? Te-ai săturat să te sune ofițerii de credit de fiecare dată când întârzii cu o zi plata ratei? În articolul de astăzi îți voi prezenta cea mai eficientă metodă pentru a te elibera de lanțurile datoriilor.

Ce spun statisticile?

În luna octombrie 2018, valoarea totală a creditelor de consum şi ipotecare din România a ajuns la recordul de 132 de miliarde de lei, cu 10,5 miliarde de lei în plus comparativ cu finalul lui 2017. Faţă de anul 2008, românii sunt mai îndatoraţi cu 33 de miliarde de lei. Ca să fiu sincer, pentru mine aceste statistici sunt foarte sumbre și nu prevestesc nimic bun.

Dacă te numeri printre cei care au de plătit rate lună de lună și te-ai săturat de această activitate „minunată”, articolul acesta este pentru tine. În continuare vreau să-ți prezint cea mai eficientă metodă de a scăpa de datorii și anume metoda Bulgărelui de Zăpadă.

Ce este metoda Bulgărului de Zăpadă?

Îți amintești de perioada când erai copil și construiai oameni de zăpadă? Ai învățat atunci că pentru a construi corpul omului de zăpadă ai nevoie de niște bulgări mai mari decât în mod obișnuit. Iar cea mai ușoară metodă pentru a forma acei bulgări mari era să faci un bulgăre mai mic și să începi să-l rostogolești prin zăpadă. În scurt timp, acest bulgăre mic se transforma într-un bulgăre imens pe care abia îl puteai ridica.

Această tehnică este foarte bună pentru a crea oameni de zăpadă rapid, dar este și mai bună atunci când vrei să scapi de datorii.

Metoda Bulgărelui de Zăpadă este o metodă de reducere a datoriilor în care îți plătești datoriile în ordinea crescătoare a soldurilor. Această strategie te ajută să capeți avânt pe măsură ce tai de pe listă câte o datorie și observi progresul. Atunci când ai plătit în totalitate cea mai mică datorie, vei folosi banii eliberați pentru a plăti mai repede următoarea datorie din listă. Repeți acest proces până când ai scăpat de toate împrumuturile contractate.

Care sunt pașii?

Din punct de vedere tehnic metoda Bulgărelui de Zăpadă funcționează în felul următor:

  • Pasul 1: Notează-ți toate datoriile pe care le ai în acest moment cu excepția creditului ipotecar și ordonează-le de la cea mai mică la cea mai mare;
  • Pasul 2: Plătește rata minimă către toate datoriile cu excepția celei mai mici;
  • Pasul 3: Pe lângă rata minimă obligatorie, plătește sume suplimentare către cea mai mică datorie și scapă de ea cât mai repede;
  • Pasul 4: Repetă procesul până când ai plătit toate datoriile;

Cum scapi de datorii folosind metoda Bulgărelui de zăpadă?

Haide să luăm un exemplu pentru a vedea mai bine cum funcționează metoda Bulgărelui de Zăpadă. Să presupunem că ai următoarele datorii:

Datorie Sold Rată Minimă
Rată telefon 2.500 lei 250 lei
Card de cumpărături 5.500 lei 100 lei
Credit de nevoi personale 21.600 lei 600 lei
Leasing auto 64.800 lei 1.350 lei
TOTAL 70.900 lei 2.300 lei

Presupunem că ești foarte motivat să scapi de credite și renunți la o parte din mesele la restaurant și comenzile la domiciliu. Astfel economisești 250 de lei pe lună pe care îi direcționezi către plata împrumuturilor.

După cum am menționat și mai sus, vei continua să plătești rata minimă la toate datoriile cu excepția celei mai mici. La această datorie, pe lângă rata minima de 250 de lei, vei plăti suplimentar cei 250 lei pe care ai reușit să-i economisești. Noua rată se va transforma în 500 de lei pe lună.

După ce ai scăpat de prima datorie, iei banii pe care i-ai eliberat și îi folosești pentru a plăti a doua datorie. Noua rată pentru cardul de cumpărături va fi de 600 de lei.

După ce scapi și de cardul de cumpărături, iei acești 600 de lei care s-au eliberat și îi adaugi la rata creditului de nevoi personale. Vei plăti lunar o rată de 1.200 de lei către creditul de nevoi personale.

La final vei lua toți banii eliberați și îi vei direcționa către leasing-ul auto astfel încât să scapi de el cât mai repede. În tabelul de mai jos îți prezint cum vor arăta noile rate, autoimpuse.

Datorie Rată Minimă.  Rată nouă
Rată telefon 250 lei 250 lei + 250 lei = 500 lei
Card de cumpărături 100 lei 100 lei + 500 lei = 600 lei
Credit de nevoi personale 600 lei 600 lei + 600 lei = 1.200 lei
Rată la mașină 1.350 lei1.350 lei + 1.200 lei = 2.550 lei

Dacă ar fi să plătești rata minimă la fiecare dintre cele patru datorii, ai reuși să scapi în totalitate de ele în 55 de luni. În schimb, dacă te dedici în totalitate procesului de a scăpa de datorii și aplici metoda Bulgărelui de Zăpadă, vei reuși să scapi de lanțurile datoriilor în doar 38 de luni de zile. Și, ca bonus vei economisi sute de lei din dobânzi. Felicitări!

Îți dai seama ce ai putea face dacă ai plăti 500 sau 1.000 de lei în plus pe lună?

De ce funcționează metoda Bulgărelui de Zăpadă?

Pentru că speranța ne motivează mai bine decât matematica. Dacă ai începe cu cea mai mare datorie prima dată, ar dura foarte mult până ai plăti-o. Plătind 250 de lei în plus la rata pentru mașină, ar trece destul de mult timp până ai reuși să o tai de pe listă. Deși ai vedea cum soldul scade lună de lună, s-ar putea ca la un moment dat să îți pierzi motivația și să renunți să mai plătești în plus către acest împrumut.

În schimb, dacă ataci cu ferocitate prima datorie și scapi de ea relativ repede, vei vedea progres. Progresul îți va oferi avânt și vei fi motivat să scapi de a doua datorie. Apoi de a treia. Și tot așa până vei fi din nou liber.

Atunci când ajungi să plătești cea mai mare dintre datorii, vei avea atât de mulți bani disponibili datorită faptului că ai scăpat de datoriile mici încât vei fi format un adevărat bulgăre de zăpadă. Dintr-o dată vei pune sute sau chiar mii de lei în plus, lună de lună, pentru a plăti această ultimă datorie. Vei fi la fel ca maratoniștii care sprintează pe ultimele sute de metri deși au alergat deja 42 de kilometri și sunt epuizați.

Cuvinte de încheiere

Stingerea tuturor datoriilor este unul din pașii pe care trebuie să-i parcurgi în drumul tău către atingerea liniștii financiare. E probabil cel mai dificil pas dar în același timp și cel care îți oferă cea mai mare satisfacție. Dacă vrei să afli care sunt etapele pe care oricine le poate parcurge pentru a atinge liniștea financiară, am creat un e-book gratuit pe care îl poți descărca de la acest link atunci când te abonezi la Newsletter.

Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este liniștea financiară!

Cu prietenie,

Ovidiu

Acest post este un Guest Post al lui Ovidiu Tarcu. Ovidiu este consilier financiar pentru persoane fizice. Ii multumesc lui Ovidiu pentru acest post si daca v-a placut va invit sa ii vizitati siteul unde veti afla mai multe despre el.

Disclamer: Eu nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu pe blog nu este altceva decat opinia mea personala. Inainte sa iei decizii de orice natura iti recomand sa discuti cu un consultant financiar care sa te ajute sa iti atingi scopul.
Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei. Spor!

Ovidiu Tarcu
Latest posts by Ovidiu Tarcu (see all)

2 Replies to “Cum să scapi de datorii – metoda bulgărelui de zăpadă”

  1. o alta abordare, la fel de eficienta dar poate mai potrivita pt cine e cerebral (de ex. eu), e de atacat datoria cu dobanda cea mai mare. Se numeste avalanche method. Asta e pt oamenii mai putin emotionali dar inteleg cifrele.
    Sa presupunem ca in cazul dat de tine e vorba de cardul de cumparaturi cu dobanda cea mai mare (vazui dobanzi de 20% la carduri de credit!!) – pt asta, de platit cei 250 lei extra in plus aici ar inseamna plati lunare cu 250% in plus si ar ar duce la inchiderea cardului de cumparaturi intr-un sfert de timp estimat (daca nu mai putin) si asta salveaza o maaaare si grasa dobanda.
    Cele 2 metode nu sunt in antiteza, ci se potrivesc functie de om, si de ce nu, se pot combina, mai ales acolo unde sunt datorii cu valori apropiate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *