- Alegerile din SUA – Cum ne influenteaza? - October 25, 2024
- Investitii mai sigure – XTB 2FA - October 2, 2024
- Cum alimentez contul de investiții in 2024? - August 7, 2024
Daca vrei sa ai succes cu finantele personale regula numarul 1 este sa nu cheltui chiar toti banii pe care ii castigi.
In momentul in care primesti o suma de bani ca salariu sau alt venit este foarte important ca o parte din aceasta suma sa o economisesti. Mai tarziu vei investi acesti bani.
Foarte multi oameni se intreaba in ce sa investeasca. E foarte bine sa vrei sa-ti investesti banii si ii inmultesti. Important este insa sa ai ce sa inmultesti. De la cele mai simple investitii- un cont de economii la banca – pana la cele mai complicate si complexe – crypto monede poate – investitiile au nevoie de bani. Nu poti inmulti ceva ce nu ai. Inmultirea cu zero are un singur rezultat indiferent cu ce numar inmultesti acest zero.
Sumar
Platesti orice mai putin ce trebuie
Am vazut foarte multi oameni care atunci cand primesc salariul incep sa-si plateasca datoriile curente. Ce ramane folosesc pentru nevoile curente care apar pana la viitorul salariu. Daca ramane ceva cand vine urmatorul salariu pun deoparte. Asta este cea mai rapida metoda de a ajunge sa traiesti de la un salariu la altul si de a nu avea niciodata bani economisiti.
Eu prefer ca in momentul in care incasez o suma de bani, indiferent de unde sunt ei sa pun o parte pentru mine. Urmez cei 5 pasi pe drumul spre finante personale sanatoase si, in functie de pasul la care ma aflu folosesc acei bani. Daca sunt inca la primul pas si nu mi-am creat inca fondul de rezerva pun o parte pentru el. Daca am deja fondul de rezerva folosesc o parte din bani sa-mi platesc creditele – altele decat cele imobiliare sau de nevoi personale. Urmez fiecare pas in parte, in functie de etapa din viata mea si cand il termin trec mai departe, la urmatorul.
Principiul se numeste “pay yourself first” – plateste-te pe tine primul – si este cel mai puternic principiu care te ajuta sa ai finante personale de succes. Daca nu te platesti tu vei munci mereu pentru a plati pe altii.
Economiseste (cel putin) 10% din venit
Am vorbit deja de nevoia de a te plati pe tine primul, inainte sa ii platesti pe ceilalti. Nu am discutat despre cat din venit trebuie sa folosesti pentru a te plati pe tine. Desi sumele difera intre oameni procentele sunt foarte asemanatoare.
Daca vrei sa muncesti, sa strangi bani si sa-i investesti pentru o pensie linistita trebuie sa economisesti si sa investesti cel putin 10% din venitul tau. Asa cum am aratat in articolul “Cum sa strangi 1 milion de lei” este foarte posibil ca pe parcursul vietii sa strangi o suma impresionanta de bani. Daca aplicam regula cu 10% pe tot parcursul vietii pentru o familie care castiga salariul mediu obtinem un rezultat interesant. In prezent salariul mediu net este de 2434 RON. Asta inseamna ca un cuplu economiseste 487 RON pe luna – suficient sa acopere limita din articolul amintit.
In cursul vietii exista si perioade mai bune, in care putem economisi mai mult si ar trebui sa beneficiem din plin de ele. Te incurajez sa economisesti cat de mult poti daca esti intr-un moment favorabil in viata ta. Vom discuta despre cum ne ajuta aceste perioade intr-un articol viitor.
Fa un buget, chiar si aproximativ.
Un buget este absolut necesar. Daca esti bogat poti cheltui banii fara buget si sa ajungi sarac dar iti garantez ca niciodata nu vei putea ajunge bogat, independent financiar sau cu finante personale bune din greseala.
Un buget e foarte simplu de facut si inseamna pur si simplu sa stii pe ce cheltui banii pe care ii ai. Sunt multe tehnici de a face un buget si nu sunt scopul acestui articol dar, un buget, chiar si aproximativ, este aliatul tau in drumul spre finante personale sanatoase.
Dupa ce ai economisit cel putin 10% din cat ai castigat un buget iti arata ce cheltuieli ai. Atat timp cat nu economisesti si nu te intereseaza unde se duc banii tai ei au tendinta de a te parasi constant. Ii cheltui pe orice si aproape nimic. Un buget iti arata pe ce ai cheltuit si pe ce urmeaza sa cheltui. Uneori un buget te ajuta sa vezi cat de mult poti economisi renuntand la lucruri care nu iti sunt necesare, nu le folosesti sau pe care le platesti lunar degeaba.
Daca ti se pare ca nu ai bani suficienti si iti este imposibil sa economisesti 10% din cat castigi un buget iti va arata cat de mult te inseli. Nu cred ca exista persoana care sa fie perfect constienta cat si ce cheltuie fara un buget real.
Castigi putin si nu poti economisi 10%?
Te inteleg! Am fost si eu in situatia asta. Din fericire insa pot spune ca e posibil. Daca ai facut un buget si nu ai de unde economisi 10% sunt sigur ca poti gasi 2 ore / zi timp in care poti face ore suplimentare. O alta varianta ar fi un part time job pe care sa-l faci sambata sau duminica. Exista oricand si varianta de a invata ceva nou pe care sa-l practici si sa castigi acei 10% de care iti vorbesc.
Stiu ca e greu dar nu o faci pentru mine. Viitorul “TU” iti va multumi.
Castigi mult dar nu vrei sa-ti scazi standardul de viata?
Te inteleg si pe tine. In prezent sunt in situatia in care castig suficient incat sa am un standard de viata care sa-mi placa. Pot sa ies la restaurant unde vreau, am o masina care-mi place, stau intr-un apartament incapator si sunt multumit cu concediile mele. Nu sunt bogat, departe de asta, dar am un standard de viata destul de bun. Sunt multumit de el si nu as vrea nici eu sa mi-l scad.
Partea buna pe care am descoperit-o cand am inceput sa ma interesez de finantele personale a fost ca este destul de usor sa economisesc 10% fara sa-mi afectez foarte tare stilul de viata. E adevarat ca am facut mici modificari dar sunt convins ca sunt nesemnificative.
Probabil ca modificarile difera de la persoana la persoana dar atunci cand ai un salariu multumitor poti sa economisesti si sa investesti 10% fara sa-ti strici standardul de viata pentru care ai muncit probabil destul de mult.
Sa economisesti e greu, dar se poate!
10% economisiti si investiti, an de an, nu sunt mult. Sunt insa suficienti pentru o “pensie” buna daca incepi din timp si faci asta luna de luna, an de an.
Tu economisesti si investesti bani? Mi-ar placea sa-mi spui daca si cum faci asta!
Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator
financiar. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este
altceva decat opinia mea personala. Inainte sa iei decizii de orice
natura iti recomand sa discuti cu un consultant financiar care sa te
ajute sa iti atingi scopul.
Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei. Spor!