Finante personale: Cat sa dai pe apartament?

Pe scurt? Un sfert din cat câștigi în fiecare luna. In nici un caz mai mult. Ar fi bine sa nu ai o ipoteca totala mai mare de 24 salarii lunare pe care le câștiga familia ta!

Sunt aproape sigur ca iti doresti sa ai casa / apartamentul tau. Da, poate nu chiar acum dar la un moment te-ai gandit sau te vei gandi ca vrei un apartament al tau. Cumva este normal. O casa iti da un sentiment de siguranta. Cumpararea unui apartament este probabil cea mai mare achizitie pe care multi oameni o vor face in cursul vietii lor.

Din acest motiv e important cand faci o astfel de decizie sa fie una corecta. Exista situatii cand esti inclinat sa cumperi “prea multa casa“. Ca rezultat, finantele tale personale sufera atat de rau incat este posibil sa nu iti revii prea curand. In plus, principiile se aplica foarte bine si daca stai in chirie nu doar daca ti-ai cumparat o casa.

Pentru usurinta vom considera ca atunci cand spunem “casa” ne referim la locuinta, de orice natura ar fi ea.

Ce inseamna “prea multa casa”?

Termenul vine din engleza si este traducerea expresiei “too much house“. Prea multa casa inseamna o casa care iti pune in pericol finantele personale. Cu alte cuvinte o casa care costa atat de mult sa o platesti si intretii incat nu iti permiti sa mai faci alte lucruri pe care trebuie sau iti doresti sa le faci.

Desi poti considera casa in care locuiesti ca fiind o investitie pentru viitor exista destule motive pentru poti considera casa ca fiind si o cheltuiala. Trebuie deci sa fim atenti la ce casa cumparam.

Cat avem nevoie?

Sigur ca asta e destul de subiectiv. Unii oameni au nevoie de mai mult spatiu altii de mai putin. Totusi, ar trebui sa fii foarte atent cand iti cumperi / inchiriezi un apartament.

Avem mereu tendinta de a exagera atunci cand aproximam si nu ne dam seama ca putina organizare ne poate face sa ne descurcam foarte bine cu o camera in minus. Cu cat este mai mare o casa, cu atat reprezinta o cheltuiala mai mare si este foarte important sa ne alegem ceea ce cu adevarat folosim si avem nevoie nu doar ceea ce ne dorim.

Cum iti dauneaza casa finantelor personale?

Pana la urma, indiferent daca ai o casa mare sau una mai mica nu marimea ei este importanta ci cat platesti pe ea initial si cat costa intretinerea lunara. Din punctul meu de vedere o casa care te costa mai mult de 25% din venitul net lunar este prea scumpa. Am aratat aici cum trebuie facut un buget. In articolul respectiv multe dintre cheltuielile de baza, care nu pot lipsi din buget se leaga de casa. Daca ele reprezinta o suma prea mare din veniturile mele nu voi avea bani pentru restul lucrurilor pe care trebuie sa le fac si mai ales pentru lucrurile care imi plac cu adevarat.

De asemenea, din punct de vedere al finantelor personale nu ne permitem un apartament unde ipoteca este mai mult decat dublul salariului castigat pe un 1 an in familie. Desi poate parea o suma foarte mica pe care sa o folosesti pentru achizitia unui apartament – cu un salariu insumat de 1000 euro / luna regula ne spune sa nu cheltuim mai mult de 24.000 euro – regula este esentiala daca dorim sa avem o fundatie sanatoasa pentru finantele noastre.

Conteaza locatia?

Un lucru foarte important dar mai putin tratat de oamenii care se gandesc sa-si ia un apartament este cartierul in care vor locui. Presiunea sociala care apare atunci cand locuiesti intr-un cartier mai bogat este foarte mare insa foarte greu de vazut direct.

O astfel de presiune atrage dupa sine multe cheltuieli suplimentare. De exemplu un cuplu care locuieste intr-un cartier select din Bucuresti ( cele din Sectorul 1 sa spunem) poate simti presiune sociala pentru a-si schimba masina cu una asemanatoare cu a vecinilor, pentru a iesi mai des la restaurantele frecventate de acestia, de a avea haine de la anumite firme. Toate aceste cheltuieli, desi indirecte, afecteaza negativ si substantial bugetul.

Scurt exemplu personal

Prima casa mi-am cumparat-o acum peste 10 ani, cu credit. In anii care au urmat am avut un venit variabil. Am descoperit de atunci ca pe langa cheltuiala lunara pe care o reprezinta creditul sunt multe alte cheltuieli care apar constant cand vine vorba de o casa si cateva neprevazute care apar fix atunci cand nu esti pregatit. Uneori rata la credit + celelalte cheltuieli insumau peste 25% din veniturile mele lunare.

Orice procent peste 25% din totalul veniturilor care se duce pe rata / chirie si intretinerea casei face ca bugetul meu sa fie total dezechilibrat. Practic trebuie sa tai bani de la alte lucruri pentru a nu intra in datorii.

Acest lucru face ca finantele mele personale sa aiba de suferit pe termen lung – fie nu mai investesc atat cat mi-am propus, fie trebuie sa renunt la alte lucruri esentiale cum ar fi mancarea si / sau hainele, fie nu pot sa strang bani pentru diverse proiecte care imi plac sau pur si simplu trebuie sa renunt la formele de distractie pe care mi le doresc si care altfel nu ar avea de suferit.

In urmatorul articol vom vorbi despre cum putem sa ne cumparam casa potrivita pentru noi.

Daca ai nevoie de ajutor da-mi de stire. Ma gasesti la [email protected] Vreau sa te ajut si am un program special pentru asta.

Disclamer: Nu sunt consultant sau planificator financiar. Tot ce scriu atat in acest articol cat si pe blog nu este altceva decat opinia mea personala. Inainte sa iei decizii de orice natura iti recomand sa discuti cu un consultant financiar care sa te ajute sa iti atingi scopul.
Sunt banii tai si este treaba ta ce faci cu ei. Spor!


Stefan
Follow me