Ce facem atunci cand piata scade?

Salut!

Ca investitor pe termen lung, pe bursa, este imposibil sa nu trec printr-o perioada in care pietele financiare sa nu scada. Astfel de corectii apar cel putin la 2 ani, daca nu mai des. Ba chiar mai mult, periodic, la intervale ceva mai mari de timp apar si recesiuni si scaderi masive in piata. Iti spuneam in articolul despre retrospectiva lunii Februarie 2021 ca se intrevede o usoara corectie la orizont. Iti vorbeam despre asta ceva si in Martie 2020.

Daca vrem sa fim investitori buni suntem obligati sa fim constienti de ce se intampla in piata si sa ne adaptam acestor realitati. Ba chiar putem sa le folosim in portofoliul nostru pentru a ne imbunatati situatia. In acest articol am sa discut despre sunt pasii PRACTICI pe care ii fac eu atunci cand ma pregatesc pentru o astfel de perioada, precum și două tehnici de investiții, respectiv Short Selling si Hedging, pe care le poti studia si aplica in situatii de scaderi imprevizibile pe burse, si nu numai.

Investesc pe termen lung

Unul dintre cei mai mari inamici ai investitiilor sunt emotiile. Fie ca sunt pozitive sau negative, emotiile ne departeaza de ceea ce conteaza cel mai mult pentru un investitor – gandirea limpede pe termen lung.

Atunci cand piata este in miscare rapida (adica exista volatilitate mare) mereu am in minte faptul ca eu investesc pe termen lung. Fac asta atat in Portofoliul Public cat si in portofoliul meu privat. Acest fapt este fara discutie cel mai important din toata strategia mea de investitii si chiar determina strategia pe care o voi avea in continuare.

Nu ma sperii foarte tare cand actiunile scad mai mult de 20% (cum a fost cazul in prima parte a 2020 – de exemplu) dar nici nu ma entuziasmez extrem atunci cand actiunile cresc vertiginos. Stiu ca pe termen lung ma pot astepta la o medie de 7% – 10% daca investesc intr-un index si asta este foarte important in strategia mea per ansamblu.

Da, vor exista ani in care lucrurile nu vor merge exact asa cum mi-am propus. Poate 2021 va fi un astfel de an. De asemenea vor exista ani in care lucrurile vor creste chiar mai mult decat am crezut ca este posibil (de exemplu 2019 a fost un astfel de an). Pe langa acestia vor fi cu siguranta si ani in care lucrurile vor scadea doar ca apoi sa recupereze si sa creasca peste nivelul de la care au cazut (2020 a fost poate cel mai bun exemplu in acest sens)

Desi ma astept la 7% – 10% pe termen lung stiu ca rar vor fi ani care vor aduce exact acest procent. Voi obtine acest procent din media anilor in care investesc, nu din randamentul “ceas” de 10% pe care il voi avea an de an.

O zicala celebra in investitii spune ca “time in the market beats timing the market”. Tradusa si adaptata ea spune “este mai profitabil sa avem banii investiti in piata decat sa incercam sa speculam piata”. Sigur, nu avem nici o certitudine ca pe termen lung acest lucru va continua sa fie adevarat. Putem gasi exemple in care acest lucru este contrazis si, cu siguranta exista cel putin un manager de fond de investitii care se descurca mai bine la un moment dat decat piata in ansamblu. Asta nu inseamna insa ca acelasi lucru il pot realiza si investitorii individuali.

Ca investitor, gandirea pe termen lung mi-a adus foarte multe avantaje pana acum. Nu am nici un motiv sa renunt la ea si de fiecare data cand lucrurile merg altfel decat mi-as dori imi aduc aminte ca timpul este prietenul investitorilor pe termen lung.

Folosesc tehnici de Short Selling și Hedging

Un alt mod foarte profitabil de a ne proteja atunci cand piata scade este sa folosim tehnici de short selling si hedging. Eu folosesc aceste tehnici in contul meu privat si sunt multumit de rezultatele lor. Consider ca ele au locul lor mai ales atunci cand alegem actiuni individuale, cand vrem sa intelegem piata in ansamblu si cand vrem sa ne protejam punctual de unele riscuri pe care le percepem.

Ce sunt hedging-ul si short-selling-ul? Suna complicat insa in realitate este simplu.

Hedging-ul iti permite sa “ingheti” temporar rezultatul unei tranzactii pentru a nu fi afectata de fluctuatiile nedorite ale pietei. Cum? Simplu – prin deschiderea unei pozitii de aceeasi expunere insa in directive opusa. De exemplu, daca ai o pozitie de cumparare pe un instrument, poti utiliza un instrument derivat pentru a “vinde in lipsa” (short-selling) aceeasi cantitate, inghetand astfel rezultatul tranzactiei pana trece perioada critica (in orice directie ar merge piata, cat pierzi pe o pozitie castigi pe alta, si invers).

Deci short-selling-ul iti permite ca, daca estimezi o scadere, sa vinzi in lipsa acum ceva ce nu ai, si sa rascumperi ulterior la un pret mai mic, marcand ca profit diferenta de pret de pe trendul in scadere.

Din fericire, XTB a creat un ghid in acest sens. Este vorba de o campanie educationala ce explica mai mult aceste doua concepte. Strategiile ce se invart in jurul “short selling-ului” si “hedging-ului” pot fi foarte profitabile atunci cand vine vorba de marirea portofoliului nostru intr-un termen foarte scurt sau de protejarea in fata caderilor potentiale.

Practic, XTB a creat un kit menit să explice aceste concepte și de ce este important ca un investitor să le cunoască astfel încât să poată apela la cele două strategii în caz de situații neașteptate pe burse.

Pe langa cei care folosesc profitabil aceste concepte, am intalnit si foarte multi investitori incepatori care nu inteleg exact ceea ce inseamna ele. Le aplica fara sa le inteleaga si acest lucru, in loc sa-i ajute, ii expune unor pericole pe care nici macar nu le cunosc.

Datoria noastra – ca investitori – este sa ne EDUCAM referitor la aceste concepte si sa hotaram daca sunt sau nu potrivite pentru noi. Sunt sigur ca nu poti deveni un investitor bun, pe termen lung, fara sa cunosti aceste concepte. Dupa parerea mea toti investitorii ar trebui sa inteleaga conceptele respective, chiar daca la inceput sunt tentati sa considere ca nu li se aplica.

Ghidul XTB poate fi descarcat de AICI . Va recomand sa-l studiati cu atentie si sa folositi informatiile care se potrivesc cu stilul vostru investitional. Ghidul contine un e-book, un articol explicativ, exemple practice si un tutorial video care explica cele două concepte.

Investesc permanent

Un alt avantaj pe care il am ca investitor (si aplic acest lucru chiar si in portofoliul public) este faptul ca imi permit sa investesc permanent. Acest lucru ma ajuta si mental dar imi ajuta si procentul de castig anual. Pentru ca investesc permanent beneficiez automat si de scaderile actiunilor.

Da, este probabil ca dupa o cadere – oricare ar fi ea – actiunile sa revina la un moment dat la un nivel superior! Asta nu inseamna ca eu nu pot beneficia de aceasta scadere temporara. Investind permanent am cea mai mare probabilitate ca voi obtine un pret bun pentru actiunile pe care le cumpar si voi beneficia atat de cresterile pietei care imi vor aduce profit dar si de scaderile temporare care imi vor aduce actiuni la preturi bune.

Impactul psihologic nu este de neglijat in aceasta situatie. Am vazut situatii (si am primit si multe intrebari) in care oamenii au investit sume considerabile de bani (mai ales in contextul averii personale) doar ca mai apoi sa se confrunte imediat cu o scadere de 10% – 20% din portofoliu. Nu este deloc placut si pentru un investitor (mai ales unul inceator) aceasta situatie poate avea un puternic impact emotional. Nu toata lumea are acelasi profil de risc in investitii si nu suntem toti capabili sa asteptam 3-4 sau uneori chiar 7 ani pana sa recuperam scaderile temporare. Protectia in investitii este un pas pe care noi, investitorii, ar trebui sa il consideram foarte atent.

Am mereu bani disponibili in cont

In Portfoliul Public nu am niciodata bani “cash”. Acest lucru se intampla pentru ca acolo depun lunar $500 USD si sunt sigur ca pot sa depun acesti bani in cont, la inceputul lunii. Am astfel siguranta ca voi avea mereu bani pentru a beneficia de cele 2 strategii de care am vorbit deja in acest articol (investitii pe termen lung si investitii permanente).

Nu acelasi lucru se intampla si in portofoliul meu privat. Am mai spus pe blog (si chiar si in acest articol) ca emotiile sunt cele care conteaza mai mult in cariera de investitor decat cunostintele tehnice. Controlul emotiilor este ceva ce se invata greu si invatarea dureaza mult timp. In plus, o greseala din cauza emotiilor negestionate corect poate costa intreg contul de investitii. Cunostintele tehnice se pot invata intr-un timp mult mai scurt si, in general, investitorii isi dau seama cand le lipsesc anumite cunostinte. Pot evita usor intrarea in investitii pe care nu le inteleg.

Pentru a nu face aceasta greseala care ma poate afecta si pe mine, am descoperit ca este foarte util sa am mereu o suma de bani disponibila in contul meu privat de investitii.

In acest fel, caderile de pe bursa sunt mult mai usor de digerat. O suma consistenta de bani lichizi ma ajuta sa evit un dezastru si pot adauga actiuni in anumite pozitii pentru termen lung.

In functie de perioada, de miscarile pietei si de situatia generala am lichiditati intre 10% si 30% din portofoliul meu total. Acest lucru imi da oricand posibilitatea sa aplic strategia “investitiei permanente” de care am vorbit mai sus.

Un gand la final

Atunci cand investim este foarte important sa intelegem motivul pentru care actionam intr-un anumit fel. De asemenea este important sa testam si sa ne asiguram ca acest motiv este unul corect si adevarat. Orice strategie am avea – fie ca folosim tehnici de short selling / hedging sau nu – trebuie sa fim constienti de riscurile la care ne supunem si care sunt sansele noastre de reusita raportate la strategia noastra.

Daca sansele se schimba fata de ipoteza initial este DATORIA noastra sa luam masuri, dupa ce analizam situatia, prin filtrul nostru critic, cat putem de bine.

Vrei sa inveti mai multe despre investitii? Alatura-te grupului de Facebook “Finante Personale” si urmareste pagina “Finante Personale” pe Facebook si Instagram. Acolo discutam despre bugete, investitii si moduri in care putem sa ne administram mai bine banii.

Stefan
Follow me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *